تاریخ انتشار : شنبه 24 خرداد 1399 - 10:13
کد خبر : 63223

کشف عطر دان ایلخانی در مسجد تاریخی گیلان

کشف عطر دان ایلخانی در مسجد تاریخی گیلان

جارستان به نقل از ایرنا؛ معاون میراث‌ فرهنگی اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان اعلام کرد: حین خاکبرداری از مسجد صفی رشت یک عطر دان شیشه ایی مربوط به دوره‌ایلخانی و تیموری به همراه چندین شیء دیگر پدیدار شد. ولی جهانی روز شنبه در این مورد افزود: چندی پیش نیز در پی فعالیت‌های باستان‌شناختی

جارستان به نقل از ایرنا؛ معاون میراث‌ فرهنگی اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان اعلام کرد: حین خاکبرداری از مسجد صفی رشت یک عطر دان شیشه ایی مربوط به دوره‌ایلخانی و تیموری به همراه چندین شیء دیگر پدیدار شد.

ولی جهانی روز شنبه در این مورد افزود: چندی پیش نیز در پی فعالیت‌های باستان‌شناختی و مرمتی مسجد صفی رشت در کف بخش شاه‌نشین دیواره شمالی مسجد قاب‌های کاشیکاری شده‌ای از زیر لایه‌های بتنی و پوشش مرمرین سطح فعلی مسجد کشف شده است.
وی اظهار داشت :مسجد صفی که با نام‌های سفید و شهیدیه نیز شناخته می‌شود پیش از به قدرت رسیدن شاه اسماعیل صفوی دایر بوده و از این لحاظ از قدیمی‌ترین بناهای برجا و سالم تاریخی شهر رشت به شمار می‌رود؛ مسأله‌ای که کشف شواهد مادی باستان‌شناختی شامل سفال و تزئینات معماری چون کاشی متعلق به قرون ۱۰-۸ ه. ق در کاوش‌های باستان‌شناسی اخیر، تاریخ نخستین بخش این مسجد را دست‌کم به دوره ایلخانی عقب برده است.
وی ادامه داد: در حین عملیات خاکبرداری در داخل مسجد تاریخی صفی رشت که با حضور ناظران میراث‌فرهنگی صورت گرفت اشیاء با ارزش تاریخی کشف شد که به‌نظر می‌رسد این اشیاء مکشوفه از زیر قبور دوره اسلامی به‌دست آمده و مربوط به دوران اسلامی می باشد.
جهانی افزود: این اشیاء شامل یک عدد عطر دان شیشه‌ای، یک عدد کاسه سفالی دست ساز و قطعات شیشه‌ای دیگری بوده است؛ قرارگیری این اشیاء در لایه‌های پایین‌تر قبور اسلامی نشان دهنده اهمیت این منطقه تاریخی است.
وی تصریح کرد: با توجه به شواهد به‌نظر می‌رسد این اشیاء تاریخی کشف شده مربوط به دوره‌های ایلخانی و تیموری باشد.
وی ادامه داد: فعالیت‌های پروژه مرمتی به‌طور موقت در قسمت کشف آثار متوقف شده تا بررسی‌های باستان‌شناسی در محدوده مورد نظر صورت گیرد.
جهانی اظهار داشت: با توجه به اینکه اشیاء مکشوفه در تاریخ‌گذاری شهر رشت بسیار مفید است، بنابراین قطعاتی از این آثار برای دستیابی به تاریخ‌گذاری مطلق به آزمایشگاه‌های کشور ارسال می‌شود و پس از تاریخ‌گذاری نتیجه نهایی اعلام خواهد شد.

وی اضافه کرد: اطلاعات حاصل از کاوش مسجد صفی که با نام‌های سفید و شهیدیه نیز شناخته می‌شود بر اساس توافقات انجام گرفته در طرح مرمت و احیای بنای مسجد مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
جهانی افزود: بر اساس این طرح بخش‌های الحاقی که در دوران معاصر به بنا اضافه شده حذف خواهد شد که در نتیجه گلدسته این مسجد همچون گذشته از قید بخش‌های الحاقی آن آزاد می شود و تزئینات این مسجد نیز با اتکا به داده های باستان‌شناختی به شکل اولیه خود باز خواهد گشت.
معاون میراث فرهنگی استان گیلان با اشاره به لزوم تداوم مطالعات باستان‌شناختی برای درک تاریخ دقیق احداث بنا و یا لایه‌های استقراری قدیمی تر از آن، از احتمال انجام کاوش‌های گسترده‌تر باستان‌شناختی در بخش‌های جنوبی شبستان مسجد پیش از اتمام طرح مرمتی در حال اجرا خبر داد.
مرمت این مسجد از دی ماه سال گذشته به مدت یک سال به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و با نظارت و خدمات کارشناسی اداره کل میراث فرهنگی استان در حال انجام است.
گیلان با دارا بودن یک هزار و ۱۷۳ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی، رتبه چهارم به لحاظ تراکم آثار تاریخی را در کشور دارد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.